User: Guest  Login
Original title:
Struktur und sensorischer Beitrag von Hopfenhartharzen zum Bittergeschmack von Bier sowie zellbasierte Studien zu deren Resorption und Metabolismus
Translated title:
Structure and sensorial contribution of the hard resins of hops on the bitter taste of beer as well as cell-based studies on their resorption and metabolism
Author:
Dresel, Michael
Year:
2013
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Hofmann, Thomas F. (Prof. Dr.)
Referee:
Hofmann, Thomas F. (Prof. Dr.); Becker, Thomas (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie; LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
Bitterstoffe, Xanthohumol, Hopfenhartharz, Sensorik, Alterung, Metabolismus
Translated keywords:
bitter taste, xanthohumol, hard resin, hops, sensory, aging, metabolism
TUM classification:
CHE 513d
Abstract:
Die vorliegende Dissertation beschreibt die Identifizierung der bitterschmeckenden Schlüsselgeschmacksstoffe des Hartharzes des Hopfens mittels instrumentell-analytischer Methoden. Ferner wurden der Einfluss der Hopfensorte, der sauerstoff-freien und der forcierten Lagerung, sowie der Einfluss der Biersorte und der Bierlagerung auf den Gehalt der Bitterstoffe untersucht. Abschließend wurden im Rahmen von zell-basierten in vitro Studien die Cytotoxizität, die Resorption und der Metabolismus ausge...     »
Translated abstract:
This dissertation describes the identification of key bitter compounds in the hard resin of hops by the use of instrumental-analytic technics. Besides the influence of the hop variety, the oxygen independent storage, the storage under forced conditions as well as the influence of the beer style and the beer storage on the concentration of these bitter compounds were examined. Last but not least, in vitro studies using cell-based systems examined the cytotoxicity, the resorption and the metabolis...     »
Series:
Lebensmittelchemie
ISBN:
978-3-8439-1349-2
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1145070
Date of submission:
22.05.2013
Oral examination:
24.09.2013
Last change:
14.03.2016
 BibTeX