User: Guest  Login
Original title:
Einfluss nicht-flüchtiger Inhaltsstoffe des Ingwerrhizoms und deren Metabolite auf ausgewählte Parameter des humanen Immunsystems
Translated title:
The influence of non-volatile ingredients of the ginger rhizome and their metabolites on selected parameters of the human immune system
Author:
Schönknecht, Carola Evelyn
Year:
2015
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Chemie
Advisor:
Schieberle, Peter (Prof. Dr.)
Referee:
Schieberle, Peter (Prof. Dr.); Somoza, Veronika (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie; LEB Lebensmitteltechnologie
TUM classification:
CHE 500d
Abstract:
Ingwertee wird traditionell als Heilmittel gegen grippale Infekte angewandt. Seine Wirkung wird u.a. auf einige Ingwerscharfstoffe zurückgeführt, die Gingerole. Zur Beurteilung ihrer physiologischen Relevanz wurden deren Bioverfügbarkeit und die Konzentration der in vivo gebildeten Glucuronsäuremetabolite nach Ingwerverzehr mittels einer neuen Quantifizierungsmethode bestimmt. Erstmals wurde für beide Substanzklassen eine positive Wirkung auf die Immunantwort gezeigt und zelluläre Zielstrukturen...     »
Translated abstract:
In order to clarify the physiological relevance of bio-active food ingredients the bioavailability of such substances must be determined, but also taking the metabolism into account. A newly developed method on the basis of stable isotope dilution assays allowed the quantitation of gingerols, the pungent components of ginger, as well as their metabolites, the glucuronides, postprandially formed in the human body after ginger tea intake. Both component groups were able to improve the adaptive imm...     »
ISBN:
978-3-938896-99-0
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1253514
Date of submission:
18.05.2015
Oral examination:
22.07.2015
Last change:
28.12.2015
 BibTeX