User: Guest  Login
Original title:
Molekulare Charakterisierung aromaaktiver Verbindungen in nativen Raps- und Olivenölen
Translated title:
Molecular characterization of odor active compounds in virgin rape- and olive oils
Author:
Pollner, Gwendola
Year:
2015
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Chemie
Advisor:
Schieberle, Peter (Prof. Dr.)
Referee:
Schieberle, Peter (Prof. Dr.); Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie; LEB Lebensmitteltechnologie
TUM classification:
CHE 500d
Abstract:
Kaltgepresste, sog. native Pflanzenöle werden vom Verbraucher aufgrund ihres typischen Aromas sehr geschätzt. Durch Anwendung der Sensomics-Methodik auf natives Rapsöl konnten erstmals die Strukturen aller Schlüsselaromastoffe, darunter 2-Isopropyl-3-methoxypyrazin (paprika-artig) sowie (E,E)-2,4- und (E,Z)-2,6-Nonadienal (fettig) charakterisiert werden. In Rapskernöl wurde hingegen Dimethylsulfid als Verursacher einer intensiven Kohlnote ermittelt, das enzymatisch durch Abbau von S-Methylmethio...     »
Translated abstract:
Cold-pressed, so-called virgin vegetable oils are appreciated by consumers because of their typical flavor. By application of the sensomics methodology, the structures of all key aroma compounds in virgin rape oil could be characterized for the first time, among them 2-isopropyl-3-methoxypyrazine (bell pepper-like) as well as (E,E)-2,4- and (E,Z)-2,6-nonadienal (fatty). However, in rapeseed oil, dimethyl sulfide was determined to cause an intensive cabbage-like flavor, which is generated by enzy...     »
ISBN:
978-3-946117-00-1
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1253618
Date of submission:
18.05.2015
Oral examination:
21.07.2015
Last change:
16.02.2016
 BibTeX