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Original title:
Effectiveness of personalized nutrition – the German experience
Translated title:
Die Effektivität personalisierter Ernährung – Ergebnisse zur deutschen Kohorte
Author:
Kolossa, Silvia
Year:
2018
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Daniel, Hannelore (Prof. Dr.)
Referee:
Daniel, Hannelore (Prof. Dr.); Hauner, Johann Josef (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
OEK Ökotrophologie, Ernährungswissenschaft
TUM classification:
OEK 160d
Abstract:
In the German study group of the European Food4Me study, personalized nutrition (PN) advice was more effective than generic advice. PN was delivered on 3 levels: based on (1) food intake data, (2) additionally phenotypic data, and (3) additionally genetic information. Indicators for changes towards healthier diets were among others reduced energy, fat and salt intake. As an add-on a linear-programming-based meal planning tool was developed for future application in PN.
Translated abstract:
In der deutschen Kohorte der europäischen Food4Me Studie erwiesen sich personalisierte Ernährungsempfehlungen (PN) als effektiver als generische. PN erfolgte auf 3 Ebenen: basierend auf (1) dem Lebensmittelverzehr, (2) zusätzlich auf phänotypischen und (3) zusätzlich auf genotypischen Information. Erfolgsindikatoren waren u.a. verringerte Energie-, Fett- und Salzzufuhr. Für zukünftige Anwendungen von PN wurde ein auf linearer Programmierung basierendes Mahlzeitenplanungstool entwickelt.
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1375825
Date of submission:
05.09.2017
Oral examination:
11.01.2018
File size:
8399723 bytes
Pages:
127
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20180111-1375825-1-3
Last change:
22.01.2018
 BibTeX