User: Guest  Login
Original title:
Molekulare Charakterisierung von Glykosyltransferasen in Vitis vinifera
Translated title:
Molecular characterization of glycosyltransferases in Vitis vinifera
Author:
Frotscher, Johanna
Year:
2014
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Schwab, Wilfried (Prof. Dr.)
Referee:
Schwab, Wilfried (Prof. Dr.); Treutter, Dieter Richard (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
BIO Biowissenschaften
Keywords:
Glykosyltransferasen, Vitis vinifera, Monoterpene, UGT, Aroma
Translated keywords:
glycosyltransferases, Vitis vinifera, monoterpenes, UGT, aroma
Abstract:
Terpenoide spielen eine wichtige Rolle für das Aroma von Weinbeeren (Vitis vinifera). Glykosyltransferasen katalysieren die Übertragung von Zuckerresten auf Terpenoide, was diese geruchlos werden lässt. Um die verantwortlichen Enzyme zu identifizieren wurde deren Genfamilie in silico untersucht, 15 Kandidatengene ausgewählt, deren Transkription analysiert und die Ergebnisse mit Terpenoidprofilen verglichen. Dadurch konnten fünf Gene ausgewählt werden, deren offener Leserahmen sequenziert wurde....     »
Translated abstract:
Terpenoids play a major role for the aroma of grapeberries (Vitis vinifera). Glycosyltransferases catalyze the transfer of sugar moieties onto terpenoids, which makes them odorless. To identify the responsible enzymes, their gene family was analyzed in silico, 15 candidate genes were selected, their transcription was quantified and the results were compared to terpenoid profiles. On this basis five genes were chosen and their open reading frames have been sequenced. In combination with in vitro...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1222037
Date of submission:
01.07.2014
Oral examination:
29.10.2014
File size:
4975739 bytes
Pages:
258
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20141029-1222037-0-3
Last change:
21.11.2014
 BibTeX