Information-Theoretic Aspects of Fiber-Optic Communication Channels
Informationstheoretische Aspekte faseroptischer Nachrichtenkanäle
Fakultät für Elektrotechnik und Informationstechnik
Hanik, Norbert (Prof. Dr.)
Kramer, Gerhard (Prof. Dr.)
ELT Elektrotechnik
Optical communications, nonlinear fiber effects, information theory, channel capacity
Optische Nachrichtentechnik, nichtlineare Fasereffekte, Informationstheorie, Kanalkapazität
This work addresses the information-theoretic limits of communication over fiber-optic channels. A detailed discussion of the interacting physical effects provides the background for a formulation of abstract channel models. An information-theoretic method is developed that decomposes the mutual information in terms of polar coordinates. This method is useful for the analysis of partially coherent channels. A channel model in the frequency domain allows the separate analysis of interacting nonli...    »