Compost and biochar amendments to agricultural soils: Alteration of soil water conditions and organic matter composition
Kompost- und Biokohlezugaben auf landwirtschaftlichen Böden: Änderung der Bodenwasserbedingungen und der Zusammensetzung des organischen Bodenkohlenstoffs
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Kögel-Knabner, Ingrid (Prof. Dr. Dr. h.c.)
Kögel-Knabner, Ingrid (Prof. Dr. Dr. h.c.); Rumpel, Cornelia (Dr.)
LAN Landbauwissenschaft
13C NMR spectroscopy, metabolic quotient, SOC stock, Raman microspectroscopy, biochar field experiment
13C NMR-Spektroskopie, metabolischer Quotient, SOC Vorrat, Raman-Mikrospektroskopie, Biokohle Feldversuch
TUM classification:
GEO 315d
This thesis elucidates the influence of urban waste composts and biochar on the water holding capacity and the chemical composition of soil organic carbon. The urban waste composts increased soil carbon contents and stocks of the agricultural soils whereby the clay fraction acted as the main carbon sink. In biochar amended soils this shifted into the particulate organic matter fraction. No amendment affected the quality of the clay fraction. Despite minimal decomposition, biochar was found in al...    »

Diese Arbeit erläutert den Einfluss von urbanen Abfallkomposten und Biokohle auf die Wasserhaltekapazität und die chemische Zusammensetzung des organischen Bodenkohlenstoffs. Urbane Abfallkomposte erhöhten Kohlenstoffgehalte und -vorräte der landwirtschaftlich genutzten Böden, wobei die Tonfraktion als wichtigste Kohlenstoffsenke fungierte. Bei Biokohlegaben verschob sich dies in die partikuläre organische Substanz. Die Qualität der Tonfraktion wurde von keinem Bodenhilfsstoff beeinflusst. Trotz...    »

21.02.2018
20.03.2018