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Original title:
Technologische Einflussnahme auf den Lipidabbau im Sinne einer Verbesserung der Geschmacksstabilität des Bieres
Translated title:
Technological influence on lipid degradation in terms of improvement of beer flavour stability
Author:
Gastl, Martina Ingeborg
Year:
2006
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Back, Werner (Univ.-Prof. Dr.-Ing., Dr.-Ing. habil.)
Referee:
Wackerbauer, Karl (Univ.-Prof. Dr.-Ing., em.); Parlar, Harun (Prof. Dr. Dr. habil. Dr. h.c.)
Format:
Text
Language:
de
Subject group:
BRA Brauwesen
Keywords:
Lipidabbau; Geschmacksstabilität; Maischen
Translated keywords:
lipid degradation; flavour stability; mashing procedure
Controlled terms:
Bier; Geschmacksstabilität; Alterung; Lipide; Abbauprodukt; Maischen; Enzymaktivität; Würzekochen; Wasserstoffionenkonzentration; Temperatur
TUM classification:
BRA 080d; BRA 100d
Abstract:
Der Lipidabbau erfolgt einerseits durch die Enzyme des Malzes, andererseits werden die freien oder als Ester gebundenen Fettsäuren durch Autoxidation und Photooxidation zu alterungsrelevanten Aromastoffen abgebaut, die sich negativ auf die Geschmacksstabilität des Bieres auswirken. Im Rahmen dieser Dissertation wurde der Einfluss alterungsrelevanter Lipidabbauprodukte sowie deren technologische Beeinflussbarkeit während des Maischprozesses im Labormaßstab sowie im Praxismaßstab untersucht. Über...     »
Translated abstract:
There are two known pathways of lipid oxidation: non-enzymatic pathways by autoxidation or photooxidation and enzymatic pathways. The free or ester-bound fatty acids products break down into flavour active carbonyls, which contribute to the stale flavour of beer. The intention of this work is to check the technological possibility during the mashing procedure in laboratory scale and industrial scale influencing the fatty acid degradation products to improve flavour stability. In consideration of...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=603774
Date of submission:
10.10.2006
Oral examination:
13.11.2006
File size:
1548679 bytes
Pages:
232
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss20061211-1941269291
Last change:
21.11.2017
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