User: Guest  Login
Original title:
Die Reinigbarkeit technischer Oberflächen im immergierten System
Translated title:
The cleanability of technical surfaces in the immerged system
Author:
Bobe, Ulrich
Year:
2008
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Sommer, Karl (Prof. Dr.)
Referee:
Peukert, Wolfgang (Prof. Dr.); Langowski, Horst-Christian (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
Reinigbarkeit, Reinigung, Haftung, Adhäsion, Oberfläche, Rauheit
Translated keywords:
Cleanability, cleaning, adhesion, fouling, surface, roughness
Abstract:
Die Reinigbarkeit von produktberührenden Oberflächen wird in der Lebensmittel- und Pharmaindustrie aufgrund des stetig steigenden Kosten- und Zeitdrucks sowie der hohen Verbrauchererwartungen hinsichtlich Produktsicherheit und –haltbarkeit ein immer zentraleres Thema. Basierend auf den Theorien zu Schmutzhaftung und -entfernung wurde im Rahmen dieser Arbeit überprüft, ob und wie die theoretisch relevanten Parameter auch in den Experimenten den Reinigungserfolg beeinflussen. Der Schwerpunkt wurde...     »
Translated abstract:
The aim of this work was to investigate the influence of the topometrical parameters on the cleanability of technical surfaces. For any company in the branch of the food and pharmaceutical industry it would be great benefit to know what makes a surface easy to clean or not. Based on the theories of adhesion and detachment of bodies the theoretical parameters are tested concerning their practical impact on the cleaning result. This comparison should show, which parameters of the surface have to b...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=649731
Date of submission:
28.04.2008
Oral examination:
31.10.2008
Pages:
128
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20080421-649731-1-2
Last change:
14.11.2008
 BibTeX