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Original title:
Molekulare und klinische Auswirkungen einer Hochdruckbehandlung von allergenen Lebensmitteln
Translated title:
Molecular and Clinical Effects of High Pressure Treatment of Allergenic Food
Author:
Scheibenzuber, Marcus
Year:
2003
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Meyer-Pittroff, R. (Univ.-Prof. Dr.- Ing.)
Referee:
Meyer-Pittroff, R. (Univ.-Prof. Dr.- Ing.); Kulozik, U. (Univ.-Prof. Dr.- Ing., Dr.- Ing. habil.); Ring, J. (Univ.-Prof. Dr. med., Dr. phil.)
Format:
Text
Language:
de
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie; OEK Ökotrophologie, Ernährungswissenschaft
Keywords:
Hochdruckbehandlung; Lebensmittel; Allergie; Allergenität; Lebensmittelallergie
Translated keywords:
High Pressure Treatment; Food; Allergy; Allergenicity; Food Allergy
Controlled terms:
Lebensmittel Allergen Hochdruck Proteine Chemische Struktur; Lebensmittelallergie Hochdruck Proteine Chemische Struktur
TUM classification:
LEB 050d; OEK 210d
Abstract:
Zur Untersuchung des Einflusses einer Hochdruckbehandlung auf die Allergenität von Lebensmitteln wurden verschiedene Lebensmittel, deren Allergene Birkenpollen assoziiert sind, ausgewählt. Die Auswahl umfasste Haselnuss, Karotte, Kirsche, Pfirsich, Sellerie und Apfel. Native und hochdruckbehandelte Lebensmittelproben (300 und 600 MPa bei fünfminütiger Haltezeit) wurden mittels Prick to Prick-Test am allergischen Patienten getestet. In vielen Fällen konnte eine Reduktion der Allergenität durch di...     »
Translated abstract:
The aim of this study is to elicit the influence of high pressure treatment on the allergenicity of foods. Several birch pollen allergy related foods were selected for testing. The selection included hazelnut, carrot, cherry, peach, celery and apple. Native and high pressure treated samples (300 MPa and 600 MPa and 5 minutes dwell) were tested by means of prick to prick test in allergic patients. In general, a decrease of allergy symptoms due to high pressure treatment could be observed. An inac...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=603398
Date of submission:
25.09.2002
Oral examination:
11.02.2003
File size:
2899941 bytes
Pages:
139
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss2003021111012
Last change:
27.06.2005
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