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Original title:
Impact of Dietary Fiber on the In Vitro Glucose Release: the Role of Physicochemical Properties and Food Processing
Translated title:
Einfluss von Ballaststoffen auf die In-Vitro Glukosefreisetzung: die Rolle der Physikochemischen Eigenschaften und der Lebensmittelverarbeitung
Author:
Miehle, Elisabeth Irmlind Ursula
Year:
2024
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Life Sciences
Advisor:
Eisner, Peter (Prof. Dr. habil.)
Referee:
Eisner, Peter (Prof. Dr. habil.); Hauner, Johann J. (Prof. Dr.); Volkert, Dorothee (Prof.Dr.)
Language:
en
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
TUM classification:
LEB 100
Abstract:
Dietary fiber (DF) are known to improve blood glucose tolerance. This thesis investigated the impact of DF properties on in vitro glucose release, whereby significant effects on glucose diffusion was shown, with hydration properties playing a crucial role. Furthermore, the effect of food processing on glucose release of DF-enriched foods was examined, revealing a complex interplay between starch digestibility, viscosity, and food matrix. However, the in vivo results for DF-enriched bakery produc...     »
Translated abstract:
Ballaststoffe (BS) können die Blutzuckertoleranz verbessern. In dieser Arbeit wurde der Einfluss von BS-Eigenschaften auf die in vitro Glukosefreisetzung untersucht, wobei sich signifikante Auswirkungen der BS-Eigenschaften auf die Glukosediffusion zeigten und die Hydratationseigenschaften eine entscheidende Rolle spielten. Zudem wurde die Auswirkung der Lebensmittelverarbeitung auf die Glukosefreisetzung von BS-angereicherten Lebensmitteln untersucht. Es zeigte sich ein komplexes Zusammenspiel...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1734046
Date of submission:
31.01.2024
Oral examination:
10.07.2024
File size:
20474628 bytes
Pages:
150
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20240710-1734046-1-5
Last change:
09.09.2024
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