Two biobased and biodegradable polymers were studied as biological alternatives for petrochemical-based food packaging materials. Films of alginate and PHBV show low oxygen permeability but also low flexibility. Different kinds of additives were analysed to improve these properties. Low-molecular as well as crosslinking additives can increase the flexibility and maintain or reduce the permeability of alginate. Low- and high-molecular additives only slightly increase the flexibility of PHBV. High amounts of a high-molecular additive/ blend partner are necessary to significantly affect the flexibility of PHBV.
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Two biobased and biodegradable polymers were studied as biological alternatives for petrochemical-based food packaging materials. Films of alginate and PHBV show low oxygen permeability but also low flexibility. Different kinds of additives were analysed to improve these properties. Low-molecular as well as crosslinking additives can increase the flexibility and maintain or reduce the permeability of alginate. Low- and high-molecular additives only slightly increase the flexibility of PHBV. High...
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Translated abstract:
Zwei biobasierte und bioabbaubare Polymere wurden als biologische Alternativen für petrochemisch basierte Lebensmittelverpackungsmaterialien untersucht. Filme aus Alginat und PHBV zeigen eine geringe Sauerstoffpermeabilität aber auch eine geringe Flexibilität. Um diese Eigenschaften zu verbessern wurden verschiedene Arten von Additiven untersucht. Niedermolekulare als auch quervernetzende Additive können die Flexibilität von Alginat erhöhen und die Permeabilität beibehalten oder verringern. Bei PHBV erhöhen nieder- und hochmolekulare Additive die Flexibilität nur geringfügig. Große Mengen eines hochmolekularen Additivs/ Blendpartners sind notwendig um die Flexibilität von PHBV signifikant zu beeinflussen.
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Zwei biobasierte und bioabbaubare Polymere wurden als biologische Alternativen für petrochemisch basierte Lebensmittelverpackungsmaterialien untersucht. Filme aus Alginat und PHBV zeigen eine geringe Sauerstoffpermeabilität aber auch eine geringe Flexibilität. Um diese Eigenschaften zu verbessern wurden verschiedene Arten von Additiven untersucht. Niedermolekulare als auch quervernetzende Additive können die Flexibilität von Alginat erhöhen und die Permeabilität beibehalten oder verringern. Bei...
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