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Original title:
Prozesseinflüsse auf die Kompatibilität von Proteinen und Polysacchariden in Mischgelen
Translated title:
Influence of process conditions on the compatibility of proteins and polysaccharides in mixed gels
Author:
Sedlmeyer, Felix
Year:
2007
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Kulozik, Ulrich M. (Prof. Dr. Dr. habil.)
Referee:
Hinrichs, Jörg (Prof. Dr. habil.)
Language:
de
Subject group:
CIT Chemie-Ingenieurwesen, Technische Chemie, Biotechnologie; LAN Landbauwissenschaft; LEB Lebensmitteltechnologie; MTA Technische Mechanik, Technische Thermodynamik, Technische Akustik
Keywords:
Milch, Carrageenan, UHT, Prozesseinflüsse, Thermodynamik, Inkompatibilität
Translated keywords:
milk, carrageenan, UHT, process conditions, thermodynamic, incompatibility
Controlled terms:
Lebensmittelverarbeitung; Mischbarkeit; Inkompatibilität; Thermodynamik; Milch; Biopolymere; Gemisch; Thermodynamik
TUM classification:
LEB 110d; PHY 654d; MTA 600d
Abstract:
Die Arbeit untersucht den Einfluss von Prozessvariablen auf Inkompatibilitätsphänomene unterschiedlicher Biopolymere im Grenzbereich von Phasentrennungen. Durch Gegenüberstellung rheologischer und weiterer physikalischer Eigenschaften systematisch variierter Mischsysteme werden thermodynamische Mechanismen als Ursache prozessinduzierter Veränderungen in Textur und Stabilität derartiger Biopolymersysteme deutlich. Gerade im Übergangsbereich von Phasengrenzlinien ergeben sich daraus neue Erkenntni...     »
Translated abstract:
This research work investigates the influence of process conditions on the incompatibility of several biopolymers. Rheological characterisation and other physical measurements of different mixed systems are used to determine the thermodynamic mechanisms that are responsible for process-induced changes in texture and stability of mixed biopolymer systems. This allows a better understanding of the makroskopic effects of process-related molecular changes in mixed systems at the edge to instability...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=619084
Date of submission:
19.06.2007
Oral examination:
30.11.2007
Pages:
219
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20080131-619084-1-9
Last change:
07.10.2009
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