User: Guest  Login
More Searchfields
Simple search
Original title:
Die Zündwilligkeit als Charakteristik für die Verwendung von Pflanzenöl als Kraftstoff in Verbrennungsmotoren
Translated title:
Ignition quality as a characteristic for the use of vegetable oil as fuel in internal combustion engines
Author:
Plank, Matthias Josef
Year:
2019
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Maschinenwesen
Advisor:
Wachtmeister, Georg (Prof. Dr.)
Referee:
Wachtmeister, Georg (Prof. Dr.); Gaderer, Matthias (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
MAS Maschinenbau; VER Technik der Verkehrsmittel
Keywords:
Pflanzenöl, Zündwilligkeit
Translated keywords:
vegetable oils, ignition quality
TUM classification:
MAS 520d
Abstract:
Pflanzenöle bieten eine Alternative für den Einsatz als Kraftstoff in Selbstzündungsmotoren. Für den ordnungsgemäßen Motorbetrieb werden Anforderungen an die Qualität und Eigenschaften von Pflanzenölkraftstoff gestellt. Während eine Vielzahl der Anforderungen bereits in nationalen Standards spezifiziert wurden, ist die Bewertung der Zündwilligkeit von Pflanzenölkraftstoff offen. Im Rahmen dieser Arbeit wird deshalb das Zündverhalten von Pflanzenölkraftstoffen in einer Konstantvolumenbrennkammer...     »
Translated abstract:
Vegetable oils offer an alternative to fossil fuels used in compression ignition engines. To ensure proper engine operation, requirements are made on the quality and properties of vegetable oil fuel. While many of the requirements have already been specified in national standards, the evaluation of the ignition quality of vegetable oil fuel is open. Therefore, the ignition behavior of vegetable oil fuels is analyzed in a constant volume combustion chamber. Finally, a method is defined to evaluat...     »
ISBN:
978-3-943813-27-2
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1446243
Date of submission:
03.07.2018
Oral examination:
13.02.2019
Last change:
17.06.2019
 BibTeX