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Original title:
Zur Effizienz der Zerschäumungsanalyse bei der Anreicherung von Inhaltsstoffen aus pflanzlichen Lebensmitteln
Translated title:
Efficiency of Foam Separation for the Enrichment of Plant Constituents
Author:
Backleh, Marlène
Year:
2001
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Parlar, H. (Univ.-Prof., Dr., Dr., Dr. h.c.)
Referee:
Frank, H. (Univ.-Prof., Dr., Universität Bayreuth); Nitz, Siegfried (Prof. Dr. Dr. habil.)
Format:
Text
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie; LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
Zerschäumungsanalyse; Anreicherungsmethode; Gewürze; Antioxidantien; Gingerole; HPLC-ELCD
Translated keywords:
Foam Fractionation; Enrichment method; spices; Antioxidants; Gingerols; HPLC-ELCD
Controlled terms:
Pflanzeninhaltsstoff ; Schaumtrennung; Anreicherung
TUM classification:
LEB 030d; CHE 505d; CHE 530d
Abstract:
Es wurde gezeigt, dass die Zerschäumungsanalyse eine effiziente Anreicherungsmethode für oberflächenaktive, auch nicht schaumbildende Verbindungen aus wässrigen Extrakten vieler Nutz- und Heilpflanzen sowie Gewürzen ist. Dabei konnten sowohl wertgebende Inhaltsstoffe angereichert werden (Antioxidantien aus Rosmarin, Scharfstoffe aus Ingwer, Carotinoide aus Fruchtsäften, Bitterstoffe aus Bier, Curcuminoide und Turmerone aus Kurkuma) als auch Inhaltsstoffe mit unerwünschter Wirkung eliminiert werd...     »
Translated abstract:
It could be shown that foam separation is an efficient method for the enrichment of surface active as well as not foaming substances from aqueous extracts of spices and herbs. Different useful substance groups, such as antioxidants from rosmarinum, pungent principles from ginger, carotinoids from fruit juices, bitter principles from beer, and curcuminoids and tumerones from curcuma, could be enriched, and constituents with adverse effects, such as glycoalcaloids from potatoe juice and flavocavin...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=603194
Date of submission:
19.06.2001
Oral examination:
12.07.2001
File size:
1978013 bytes
Pages:
220
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss2001071208975
Last change:
13.04.2007
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