User: Guest  Login
Original title:
Chemical characterization and influence on the fitness of Drosophila suzukii of different yeast species and yeast-based attract-and-kill formulations 
Translated title:
Chemische Charakterisierung und Einfluss von verschiedenen Hefespezies und hefebasierten attract-and-kill Formulierungen auf die Fitness von Drosophila suzukii 
Year:
2021 
Document type:
Dissertation 
Institution:
TUM School of Life Sciences 
Advisor:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.) 
Referee:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.); Schwab, Wilfried (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
NAT Naturwissenschaften (allgemein) 
Keywords:
insect pest, fermentates, Hanseniaspora uvarum, liquid chromatography, mass spectrometry 
Translated keywords:
Insektenschädling, Fermentate, Hanseniaspora uvarum, Flüssigkeitschromatographie, Massenspektrometrie 
TUM classification:
LEB 020 
Abstract:
In this study, the chemical basis was established for the functional explanation of a yeast fermentation-based prototype of an attract-and-kill formulation towards the fruit fly Drosophila suzukii, a common pest in vineyards and cherry production. It could be demonstrated that specific yeasts produce compounds, which attract the fly and are components of its nutrition. This yeast-based attraction and feeding mechanism can be effectively exploited to reduce the amount of insecticide needed on the...    »
 
Translated abstract:
In dieser Studie wurden die chemischen Grundlagen für die funktionelle Erklärung eines auf Hefefermentation basierenden Prototyps einer attract-and-kill Formulierung gegen die Fruchtfliege Drosophila suzukii, einem häufigen Schädling in Weinbergen und im Kirschenanbau, geschaffen. Es konnte gezeigt werden, dass spezifische Hefen Verbindungen produzieren, die die Fliege anlocken und Bestandteile ihrer Nahrung sind. Dieser hefebasierte Anlock- und Fütterungsmechanismus kann effektiv ausgenutzt wer...    »
 
Oral examination:
13.07.2021 
File size:
4545544 bytes 
Pages:
174 
Last change:
22.10.2021