User: Guest  Login
Original title:
Einfluss von Umwelt und Genotyp auf die Gehalte der Sekundärmetaboliten und des Allergens Fra a 1 von Erdbeeren (Fragaria x ananassa
Translated title:
Influence of environment and genotype on the contents of secondary metabolites and the allergen Fra a 1 of strawberries (Fragaria x ananassa
Year:
2020 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Schwab, Wilfried (Prof. Dr.) 
Referee:
Schwab, Wilfried (Prof. Dr.); Dawid, Corinna (Prof. Dr.) 
Language:
de 
Subject group:
CHE Chemie; LEB Lebensmitteltechnologie 
Keywords:
Erdbeere, Polyphenole, Allergene, Malonyltransferase 
Translated keywords:
strawberry, polyphenols, allergen, malonyltransferase 
TUM classification:
CHE 870d 
Abstract:
Der Effekt von Genotyp und Umwelt auf die Gehalte der Polyphenole und des Erdbeerallergens Fra a 1 konnte durch die Analyse einer Fragaria x ananassa Kreuzungspopulationen über zwei Jahre identifiziert werden. Einer der größten Einflüsse des Genotyps betraf die malonylierten Anthocyane. Daher wurden Malonyltransferasen der Erdbeere identifiziert und charakterisiert. Korrelationsanalysen, sowie Studien transgener Erdbeerpflanzen konnten eine Interaktion von Fra a 1 mit Polyphenolen bestätigen. 
Translated abstract:
The effect of genotype and environment on the content of polyphenols and the strawberry allergen Fra a 1 could be identified by analysis of a Fragaria x ananassa segregation populations over two years. One of the major influences of the genotype concerned the malonylated anthocyanins. Consequently, malonyltransferases in strawberry were identified and characterized. Correlation studies as well as studies on transgenic strawberry plants could confirm an interaction of Fra a 1 with polyphenols. 
Oral examination:
27.10.2020 
File size:
6495062 bytes 
Pages:
218 
Last change:
20.11.2020