User: Guest  Login
Original title:
Lifestyle and functional properties of lactobacilli and bifidobacteria in water kefir 
Translated title:
Lebensstil und funktionelle Eigenschaften von Laktobazillen und Bifidobakterien aus Wasserkefir 
Year:
2020 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.) 
Referee:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.); Schwab, Wilfried (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie 
Keywords:
water kefir, Bifidobacterium, Lactobacillus, dextran 
Translated keywords:
Wasserkefir, Bifidobacterium, Lactobacillus, Dextran 
TUM classification:
LEB 020d 
Abstract:
The functional properties of water kefir isolates were explored towards their adaptation to their habitat. A new bifidobacterial species was isolated and described, and its lifesytyle in water kefir was differentiated from that of host adapted bifidobacteria by comparative genomics. The foundation was established for exploitation of dextrans of lactobacilli from water kefir for the production of novel, natural clouding ingredients enabling stable turbidity of beverages. A structure-function rela...    »
 
Translated abstract:
In dieser Arbeit wurden Isolate aus Wasserkefir hinsichtlich ihrer Anpassung an dieses Habitat untersucht. Eine neue Bifidobakterien-Spezies wurde isoliert und beschrieben, und der Lebensstil dieser frei lebenden Spezies in Wasserkefir wurde von dem Wirts-adaptierter Bifidobakterien mittels vergleichender Genomik differenziert. Die Nutzbarkeit von Dextranen der Wasserkefir-Laktobazillen als neue, natürliche Trübungsbildner in Getränken wurde gezeigt. Für diese Dextrane wurde eine Struktur-Funkti...    »
 
Oral examination:
30.07.2020 
File size:
3781703 bytes 
Pages:
148 
Last change:
18.01.2021