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Original title:
Formation and structure of exopolysaccharides of meat starter cultures
Translated title:
Bildung und Struktur von Exopolysacchariden von Fleisch-Starterkulturen
Author:
Prechtl , Roman
Year:
2019
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.)
Referee:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.); Schwab, Wilfried (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
BIO Biowissenschaften
Keywords:
exopolysaccharide, dextran, lactobacillus, hydrocolloids
Translated keywords:
Exopolysaccharide, Dextran, Lactobacillus, Hydrokolloide
TUM classification:
LEB 020d
Abstract:
In this study, the formation of exopolysaccharides (EPS) of meat starter cultures was investigated. Two strains were selected and revealed to produce a complex heteropolysaccharide (HePS) and a dextran, respectively. While HePS formation involved a biosynthesis cluster comprising numerous genes, dextran was synthesized by an extracellular dextransucrase. Production and (macro-) molecular structure of the dextran were strongly influenced by cold- and salt stress, and incubation in sucrose contain...     »
Translated abstract:
In dieser Arbeit wurde die Bildung von Exopolysacchariden (EPS) von Fleischstarterkulturen untersucht. Zwei Stämme wurden ausgewählt und die Produktion eines komplexen Heteropolysaccharids (HePS) bzw. Dextrans aufgedeckt. Während die HePS Bildung ein zahlreiche Gene umfassendes Biosynthese Cluster erforderte, wurde das Dextran durch eine extrazelluläre Sucrase gebildet. Produktion und (makro-) molekulare Dextran Struktur wurden durch Kälte und Salz Stress stark beeinflusst, und Inkubation in Sac...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1470693
Date of submission:
16.01.2019
Oral examination:
15.05.2019
File size:
5539596 bytes
Pages:
129
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20190515-1470693-1-0
Last change:
07.06.2019
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