Rychlik, Michael (Prof. Dr.); Schmitt-Kopplin, Philippe (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie
TUM classification:
LEB 050d
Abstract:
Fusarium Toxine sind hochgiftige Stoffwechselprodukte pflanzenpathogener Pilze, die Getreide kontaminieren und somit bis ins fertige Bier gelangen können. Um die aktuelle Belastungssituation von Braumalz und Bier sowie den Verlauf der Mykotoxine über den Mälzungs- und Brauprozess erfassen zu können, wurden LC-MS/MS-Multi-Mykotoxin-Methoden basierend auf einer Stabilisotopenverdünnungsanalyse (SIVA) für Getreide und Bier entwickelt. Zudem konnte mit dem neu synthetisierten isotopenmarkierten Standard Deoxynivalenol-3-β-D-[13C6]-Glucosid eine SIVA für Bierproben etabliert werden.
Translated abstract:
Fusarium toxins are secondary metabolites of plant pathogenic fungi. They can contaminate a wide range of crops and hence, can get into the finished beer. Therefore, multi-mycotoxin stable isotope dilution (SIDA) LC-MS/MS methods for cereals and beers were developed. These methods served for assessing the current contamination level of brewing malt and beer. The fate of Fusarium toxins during the entire malting and brewing process was also investigated. Moreover, a SIDA for beer samples was established with the newly synthesized isotope labeled standard deoxynivalenol-3-β-D-[13C6]-glucoside.