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Original title:
Interaction between Lactobacillus hordei, Lactobacillus nagelii and Saccharomyces cerevisiae isolates from water kefir
Translated title:
Interaktion zwischen Lactobacillus hordei, Lactobacillus nagelii und Saccharomyces cerevisiae Isolaten aus Wasserkefir
Author:
Xu, Di
Year:
2019
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.)
Referee:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.); Liebl, Wolfgang (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Abstract:
Lactobacillus (L.) hordei, L. nagelii and Saccharomyces (S.) cerevisiae were isolated from water kefir microbial consortia as predominant and stable species of lactic acid bacteria and yeasts, respectively. A mutualistic interaction between lactobacilli (L. hordei, L. nagelii) and S. cerevisiae was revealed by quantitative proteomics, which stimulated growth of the lactobacilli and contributes to the formation of the water kefir consortium. A specific exopolysaccharide was characterized, which p...     »
Translated abstract:
Lactobacillus (L.) hordei, L. nagelii und Saccheromyces (S.) cerevisiae wurden als vorherrschende und stablie Milchsäurebakterien bzw. Hefen aus dem mikrobiellen Konsortium von Wasserkefir Granula isoliert. Mit Hilfe quantitativer Proteomik konnte eine mulualistische Beziehung zwischen den Laktobazillen (L. hordei, L. nagelii) und S. cerevisiae aufgeklärt werden, die das Wachstum stimuliert und zur Ausbildung des Wasserkefir Konsortiums beiträgt. EIn spezifisches Exopolysaccharid konnte charakt...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1470851
Date of submission:
15.01.2019
Oral examination:
26.04.2019
File size:
9956844 bytes
Pages:
185
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20190426-1470851-1-9
Last change:
07.05.2019
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