Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.); Liebl, Wolfgang (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Abstract:
Lactobacillus (L.) hordei, L. nagelii and Saccharomyces (S.) cerevisiae were isolated from water kefir microbial consortia as predominant and stable species of lactic acid bacteria and yeasts, respectively. A mutualistic interaction between lactobacilli (L. hordei, L. nagelii) and S. cerevisiae was revealed by quantitative proteomics, which stimulated growth of the lactobacilli and contributes to the formation of the water kefir consortium. A specific exopolysaccharide was characterized, which promoted the network formation as crucial initiation of stepwise granule growth.
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Lactobacillus (L.) hordei, L. nagelii and Saccharomyces (S.) cerevisiae were isolated from water kefir microbial consortia as predominant and stable species of lactic acid bacteria and yeasts, respectively. A mutualistic interaction between lactobacilli (L. hordei, L. nagelii) and S. cerevisiae was revealed by quantitative proteomics, which stimulated growth of the lactobacilli and contributes to the formation of the water kefir consortium. A specific exopolysaccharide was characterized, which p...
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Translated abstract:
Lactobacillus (L.) hordei, L. nagelii und Saccheromyces (S.) cerevisiae wurden als vorherrschende und stablie Milchsäurebakterien bzw. Hefen aus dem mikrobiellen Konsortium von Wasserkefir Granula isoliert. Mit Hilfe quantitativer Proteomik konnte eine mulualistische Beziehung zwischen den Laktobazillen (L. hordei, L. nagelii) und S. cerevisiae aufgeklärt werden, die das Wachstum stimuliert und zur Ausbildung des Wasserkefir Konsortiums beiträgt. EIn spezifisches Exopolysaccharid konnte charakterisiert werden, das die Netzwerk Bildung förderte, die entscheidend für den Beginn des schrittweisen Granula Wachstums ist.
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Lactobacillus (L.) hordei, L. nagelii und Saccheromyces (S.) cerevisiae wurden als vorherrschende und stablie Milchsäurebakterien bzw. Hefen aus dem mikrobiellen Konsortium von Wasserkefir Granula isoliert. Mit Hilfe quantitativer Proteomik konnte eine mulualistische Beziehung zwischen den Laktobazillen (L. hordei, L. nagelii) und S. cerevisiae aufgeklärt werden, die das Wachstum stimuliert und zur Ausbildung des Wasserkefir Konsortiums beiträgt. EIn spezifisches Exopolysaccharid konnte charakt...
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