User: Guest  Login
Original title:
Lifestyle and functional properties of lactobacilli and bifidobacteria in water kefir
Translated title:
Lebensstil und funktionelle Eigenschaften von Laktobazillen und Bifidobakterien aus Wasserkefir
Author:
Eckel, Viktor Philipp Lantbert
Year:
2020
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.)
Referee:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.); Schwab, Wilfried (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
water kefir, Bifidobacterium, Lactobacillus, dextran
Translated keywords:
Wasserkefir, Bifidobacterium, Lactobacillus, Dextran
TUM classification:
LEB 020d
Abstract:
The functional properties of water kefir isolates were explored towards their adaptation to their habitat. A new bifidobacterial species was isolated and described, and its lifesytyle in water kefir was differentiated from that of host adapted bifidobacteria by comparative genomics. The foundation was established for exploitation of dextrans of lactobacilli from water kefir for the production of novel, natural clouding ingredients enabling stable turbidity of beverages. A structure-function rela...     »
Translated abstract:
In dieser Arbeit wurden Isolate aus Wasserkefir hinsichtlich ihrer Anpassung an dieses Habitat untersucht. Eine neue Bifidobakterien-Spezies wurde isoliert und beschrieben, und der Lebensstil dieser frei lebenden Spezies in Wasserkefir wurde von dem Wirts-adaptierter Bifidobakterien mittels vergleichender Genomik differenziert. Die Nutzbarkeit von Dextranen der Wasserkefir-Laktobazillen als neue, natürliche Trübungsbildner in Getränken wurde gezeigt. Für diese Dextrane wurde eine Struktur-Funkti...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1545058
Date of submission:
13.05.2020
Oral examination:
30.07.2020
File size:
3781703 bytes
Pages:
148
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20200730-1545058-1-5
Last change:
18.01.2021
 BibTeX