Einfluss von Chemosensorika auf Metabolom, Proteom und Funktionalität des Speichels beim Menschen
Translated title:
Influence of chemosensory stimulation on metabolome, proteome and functionality of human saliva
Author:
Bader, Matthias Dominic
Year:
2019
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Hofmann, Thomas (Prof. Dr.)
Referee:
Hofmann, Thomas (Prof. Dr.); Schwab, Wilfried (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie
TUM classification:
CHE 513d
Abstract:
Mittels HPIC und LC-MS/MS sowie SDS-PAGE und nach tryptischen Verdau mit nano-LC-MS/MS wurde der Einfluss von Chemosensorika auf das Speichelmetabolom und -proteom analysiert. Nach statistischer Auswertung wurden die signifikant modulierten Proteine identifiziert und die Auswirkungen auf funktionaler Ebene mittels Gene Ontology Term Enrichmentanalyse untersucht. Durch funktionale Assays und Sensoriken konnte erstmals der Einfluss der Stimulation auf die antimikrobielle Wirksamkeit des Speichels sowie Salzgeschmacks- und die Aromawahrnehmung gezeigt werden.
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Mittels HPIC und LC-MS/MS sowie SDS-PAGE und nach tryptischen Verdau mit nano-LC-MS/MS wurde der Einfluss von Chemosensorika auf das Speichelmetabolom und -proteom analysiert. Nach statistischer Auswertung wurden die signifikant modulierten Proteine identifiziert und die Auswirkungen auf funktionaler Ebene mittels Gene Ontology Term Enrichmentanalyse untersucht. Durch funktionale Assays und Sensoriken konnte erstmals der Einfluss der Stimulation auf die antimikrobielle Wirksamkeit des Speichels...
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Translated abstract:
By using HPIC and LC-MS/MS as well as SDS-PAGE followed by tryptic digestion and nano-LC-MS/MS the influence of dietary chemosensates on saliva metabolome and proteome was analyzed. Relative protein quantitation was applied and by gene ontology enrichment analysis the functional changes in the saliva proteome were investigated. Functional assays and sensory experiments were carried out and the increased antimicrobial activity of saliva samples after chemosensory stimulation as well the influence of the stimulation on odorant as well as salt taste perception were shown for the first time.
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By using HPIC and LC-MS/MS as well as SDS-PAGE followed by tryptic digestion and nano-LC-MS/MS the influence of dietary chemosensates on saliva metabolome and proteome was analyzed. Relative protein quantitation was applied and by gene ontology enrichment analysis the functional changes in the saliva proteome were investigated. Functional assays and sensory experiments were carried out and the increased antimicrobial activity of saliva samples after chemosensory stimulation as well the influence...
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