Identification and ecotyping of beverage spoiling bacteria by MALDI-TOF Mass Spectrometry
Translated title:
Identifizierung und Ökotypisierung getränkeverderbender Bakterien mittels MALDI-TOF Massenspektrometrie
Author:
Kern, Carola
Year:
2015
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.)
Referee:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.); Scherer, Siegfried (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
BIO Biowissenschaften; BRA Brauwesen
TUM classification:
LEB 020d
Abstract:
The growth of microbial contaminants in industrially produced beverages can cause significant quality and economic loss. In this work MALDI-TOF MS techniques were developed for the identification and differentiation of bacteria found in beverage and process samples. Besides offering fast routine identification for a wide range of organisms, MALDI-TOF MS proved to be capable to differentiate beer-spoilage bacteria of the same species into different ecotypes with regard to their spoilage potential.
«
The growth of microbial contaminants in industrially produced beverages can cause significant quality and economic loss. In this work MALDI-TOF MS techniques were developed for the identification and differentiation of bacteria found in beverage and process samples. Besides offering fast routine identification for a wide range of organisms, MALDI-TOF MS proved to be capable to differentiate beer-spoilage bacteria of the same species into different ecotypes with regard to their spoilage potential...
»
Translated abstract:
Das unerwünschte Wachstum von Mikroorganismen kann in der Getränkeindustrie zu qualitativen und finanziellen Verlusten führen. Diese Arbeit hat sich mit dem Aufbau von MALDI-TOF MS Techniken zur Identifizierung und Differenzierung solcher Kontaminanten befasst. MALDI-TOF MS konnte sowohl zur raschen routinemäßigen Identifizierung einer großen Anzahl an Organismen, als auch zur Differenzierung bierverderbender Bakterien einer Spezies auf Basis ihres Verderbspotentials erfolgreich eingesetzt werden.
«
Das unerwünschte Wachstum von Mikroorganismen kann in der Getränkeindustrie zu qualitativen und finanziellen Verlusten führen. Diese Arbeit hat sich mit dem Aufbau von MALDI-TOF MS Techniken zur Identifizierung und Differenzierung solcher Kontaminanten befasst. MALDI-TOF MS konnte sowohl zur raschen routinemäßigen Identifizierung einer großen Anzahl an Organismen, als auch zur Differenzierung bierverderbender Bakterien einer Spezies auf Basis ihres Verderbspotentials erfolgreich eingesetzt werde...
»