Untersuchung der Effekte von Genotyp und Umwelt auf die Konzentration verschiedener Metabolite in Fragaria × ananassa
Translated title:
Investigation of the effects of genotype and environment on the concentration of different metabolites in Fragaria × ananassa
Author:
Haugeneder, Annika Brigitte
Year:
2020
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Schwab, Wilfried (Prof. Dr.)
Referee:
Schwab, Wilfried (Prof. Dr.); Rychlik, Michael (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
BIO Biowissenschaften; LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
Polyphenole, Fra a 1, Erdbeere, Genotyp, Umwelt
Translated keywords:
polyphenols, Fra a 1, strawberry, genotype, environment
TUM classification:
CHE 870d
Abstract:
Erdbeeren enthalten viele wertgebende Inhaltsstoffe, darunter Polyphenole als Sekundärmetabolite, aber auch Allergie-auslösende Fra a 1-Proteine. In einer Kreuzungspopulation wurden verschiedene Polyphenole mittels LC-MSn und der Fra a 1-Gehalt via indirekt kompetitivem ELISA analysiert. Durch bioinformatische Auswertungen wurde der Einfluss von Genotyp (G) und Umwelt (E) auf die Konzentrationen der einzelnen Metabolite beurteilt. Die Ergebnisse dieser Arbeit geben Hinweise auf das Zusammenspiel von G und E und unterstreichen die Bedeutung von Feldversuchen für die Züchtung neuer Erdbeersorten.
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Erdbeeren enthalten viele wertgebende Inhaltsstoffe, darunter Polyphenole als Sekundärmetabolite, aber auch Allergie-auslösende Fra a 1-Proteine. In einer Kreuzungspopulation wurden verschiedene Polyphenole mittels LC-MSn und der Fra a 1-Gehalt via indirekt kompetitivem ELISA analysiert. Durch bioinformatische Auswertungen wurde der Einfluss von Genotyp (G) und Umwelt (E) auf die Konzentrationen der einzelnen Metabolite beurteilt. Die Ergebnisse dieser Arbeit geben Hinweise auf das Zusammenspiel...
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Translated abstract:
Strawberries are rich in many valuable ingredients, including polyphenols as secondary metabolites, but also allergenic Fra a 1-proteins. Using a crossbreeding population, different polyphenols were evaluated by LC-MSn and Fra a 1-concentrations were determined via indirect competitive ELISA. By bioinformatic analysis, the influence of genotype (G) and environment (E) on individual metabolites was determined. The results of this work provide guidance to the interaction of G and E and underline the importance of field trials for the breeding of new strawberry varieties.
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Strawberries are rich in many valuable ingredients, including polyphenols as secondary metabolites, but also allergenic Fra a 1-proteins. Using a crossbreeding population, different polyphenols were evaluated by LC-MSn and Fra a 1-concentrations were determined via indirect competitive ELISA. By bioinformatic analysis, the influence of genotype (G) and environment (E) on individual metabolites was determined. The results of this work provide guidance to the interaction of G and E and underline t...
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