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Original title:
Impact of Hydrodynamics on Initial Cake Layer Formation in Forward Osmosis
Translated title:
Einfluss der Hydrodynamik auf die Erste Phase der Kuchenschichtbildung bei der Vorwärtsosmose
Author:
Kastl, Andreas Michael
Year:
2021
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Engineering and Design
Advisor:
Sattelmayer, Thomas (Prof. Dr.-Ing.)
Referee:
Sattelmayer, Thomas (Prof. Dr.-Ing.); Bar-Zeev, Edo (Prof. Ph.D.)
Language:
en
Subject group:
MAS Maschinenbau
TUM classification:
MTA 600; CIT 280; ERG 420
Abstract:
Biofouling increases the costs of wastewater treatment by membrane processes and must be mitigated. However, the impact of hydrodynamic conditions on the initial stage of cake layer formation remains unclear. This dissertation investigates the impact of permeate water flux and crossflow velocity on fouling propensity in forward osmosis systems with spacers. The results indicate that the ratio of permeate water flux to crossflow velocity impacts all aspects of particle deposition.
Translated abstract:
Biofouling treibt die Kosten der Abwasseraufbereitung signifikant in die Höhe und muss daher minimiert werden. Der Einfluss der hydrodynamischen Bedingungen auf die erste Phase der Partikelablagerung wurde jedoch noch nicht hinreichend untersucht. Diese Dissertation analysiert den Einfluss von Hydrodynamik auf Fouling in der Vorwärtsosmose. Die Ergebnisse zeigen, dass das Verhältnis von Permeation zu Überströmungsgeschwindigkeit alle Aspekte der Partikelablagerung beeinflusst.
ISBN:
978-3-8439-4873-9
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1591493
Date of submission:
21.01.2021
Oral examination:
26.05.2021
Last change:
09.11.2021
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