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Original title:
Aroma relevant metabolic activities of lactobacilli during wheat sourdough fermentation
Translated title:
Aroma-relevante Stoffwechselleistungen von Laktobazillen während der Weizensauerteugfermentation
Author:
Vermeulen, Nicoline
Year:
2006
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Vogel, Rudi F. (Prof.)
Referee:
Engel, Karl-Heinz (Prof.); Gaenzle, Michael G. (Ass. Prof.)
Format:
Text
Language:
en
Subject group:
BIO Biowissenschaften; LEB Lebensmitteltechnologie
TUM classification:
LEB 604d; BIO 274d
Abstract:
Intracellular redox homeostasis in sourdough microorganisms influences bread quality: homofermentative strains enhanced lipid oxidation. They accumulated aldehydes causing off flavors, whereas heterofermentative strains reduced these compounds. Heterofermentative lactobacilli like L. sanfranciscensis influenced gluten solubilization by thiol reduction. Genes of L. sanfranciscensis involved in peptide uptake and hydrolysis were identified, and their expression during growth in sourdough was deter...     »
Translated abstract:
Die intrazelluläre Redoxhomeostase in Sauerteigmikroorganismen beeinflusst in mehrfacher Hinsicht die Brotqualität: homofermentative Stämme förderten die Fettsäureoxidation, die ihrerseits in einer Anhäufung fehlaroma-verursachender Aldehyde resultierte. Im Gegensatz dazu reduzierten heterofermentative Stämme diese Substanzen. Heterofermentative Organismen, z. B. L. sanfranciscensis, förderten den Kleberabbau durch die Reduktion von Disulfidbindungen. An Peptidtransport und Peptidhydrolyse betei...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=603733
Date of submission:
13.04.2006
Oral examination:
25.07.2006
Controlled terms:
Lactobacillus sanfrancisco Sauerteig Proteasen Aminosäurenstoffwechsel Starterkultur Genanalyse
File size:
1390951 bytes
Pages:
134
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss20060822-1408461347
Last change:
14.11.2006
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