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Original title:
Charakterisierung oberflächenaktiver Proteine aus Fusarium spp. und deren Einfluss auf die Blasenstabilisierung in Bier
Translated title:
Characterisation of surface-active proteins from Fusarium spp. and their influence on bubble stabilisation in beerCaractérisation de protéines surfactantes de Fusarium spp. et leur influence sur la stabilisation de bulles dans la bière
Author:
Zapf, Michael Wolfram
Year:
2006
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr. rer. nat. habil.)
Referee:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr. habil.); Back, Werner (Prof. Dr. Dr. habil.)
Format:
Text
Language:
de
Subject group:
BRA Brauwesen; LAN Landbauwissenschaft
Keywords:
Bier; Gushing; Fusarium; Oberflächenhydrophobizität
Translated keywords:
beer; gushing; Fusarium; surface hydrophobicity
Controlled terms:
Bier ; Wildwerden; Fusarium ; Hydrophobine ; Malz; Schimmelpilzinfektion
TUM classification:
BRA 430d; BRA 210d; LAN 244d; BRA 330d
Abstract:
Als "Gushing" oder "Wildwerden von Bieren" bezeichnet man das mehr oder weniger heftige Überschäumen von Flaschenbieren nach sachgemäßer Öffnung. Zwei grundsätzlich verschiedene Gruppen von Faktoren werden als Auslöser diskutiert. Partikel, wie Calciumoxalat oder Feingur, zu hoher CO2-Gehalt oder Nachgärung in der Flasche werden als ursächlich für das sog. technologisch bedingte oder sekundäre Gushing angesehen. Das primäre oder malzverursachte Gushing wird dagegen mit einem durch Schimmelpilzbe...     »
Translated abstract:
The more or less tempestuous foaming-over of bottled beer after appropriate opening of the bottle is called 'gushing'. Two distinct groups of factors are discussed as triggers. Particles like crystals of calcium oxalate or fine diatomaceous earth, excessive CO2 content or unintended secondary fermentation of the bottled beer based on a too high residual extract are recognised as sources of secondary, or technological, gushing. Primary or malt-related gushing is caused by a malt qualitatively alt...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=603727
Date of submission:
10.05.2006
Oral examination:
26.07.2006
File size:
8835385 bytes
Pages:
197
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss20060816-1625123351
Last change:
28.03.2007
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