User: Guest  Login
Original title:
Optical In-Situ Measurement of the pH-Value During High Pressure Treatment of Fluid Food
Translated title:
Optische In-Situ Messung des pH-Wertes während der Hochdruckbehandlung flüssiger Lebensmittel
Author:
Stippl, Volker Michael
Year:
2005
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Becker, Thomas (Univ.-Prof. Dr.-Ing. habil.)
Referee:
Delgado, Antonio (Prof. Dr. habil.); Wilderer, Peter A. (Prof. Dr. Dr. h.c.)
Format:
Text
Language:
en
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie; MSR Meßtechnik, Steuerungs- und Regelungstechnik, Automation
Keywords:
pH-Value; High pressure
Translated keywords:
pH-Wert; Hochdruck
TUM classification:
LEB 123d; MSR 420d
Abstract:
In addition to heat treatment of food used to enhance shelf life, the relevance of the application of hydrostatic pressures is increasing. With treatment of several 100 MPa many food-spoiling microorganisms can be completely eliminated, while valuable properties such as vitamins, colouring, smell and taste are mostly preserved. Equilibrium constants change with pressure. Consequently, both the pH-value of a solution and the behaviour of pH-sensitive reactions change, e.g. the pH-optimum of an en...     »
Translated abstract:
Neben der thermischen Behandlung zum Haltbarmachen von Lebensmitteln gewinnt die Anwendung von hydrostatischen Drücken immer größere Bedeutung. Es hat sich gezeigt, dass bei Drücken von mehreren 100 MPa viele lebensmittelverderbende Mikroorganismen vollständig abgetötet werden können, wöhrend wertvolle Inhaltsstoffe wie Vitamine, Farb-, Aroma- und Geschmacksstoffe weitgehend erhalten bleiben. Bei einer Veränderung des Druckes ändern sich die Gleichgewichtskonstanten. Infolgedessen ändert sich so...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=603631
Date of submission:
16.02.2005
Oral examination:
09.09.2005
Controlled terms:
Flüssiges Lebensmittel Hochdruck Wasserstoffionenkonzentration Optische Messtechnik
File size:
27923871 bytes
Pages:
150
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss20051011-1631547791
Last change:
03.02.2006
 BibTeX