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Original title:
Stabilisotopenmarkierung und quantitative NMR-Spektroskopie zur Charakterisierung des zentralen Kohlenhydratmetabolismus in Zea mays
Translated title:
Stable-isotope labeling and quantitative NMR-spectroscopy for characterisation of the central carbohydrate metabolism in Zea mays
Author:
Spielbauer, Gertraud
Year:
2005
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Gierl, Alfons (Prof. Dr.)
Referee:
Gierl, Alfons (Prof. Dr.); Forkmann, Gert (Prof. Dr.); Schwab, Wilfried (Prof. Dr.)
Format:
Text
Language:
de
Subject group:
BIO Biowissenschaften; CHE Chemie
Keywords:
Mais; Isotopenmarkierung; 13C-NMR; Stärke; Mutanten; Metabolische Flussanalyse
Translated keywords:
maize; isotope-labeling; 13C-NMR; starch; mutants; metabolic flux analysis
Controlled terms:
Mais Stärke Biosynthese Mutante Kohlenhydratstoffwechsel Chemische Analyse Isotopenmarkierung Kohlenstoff-13-NMR-Spektroskopie
TUM classification:
CHE 801d; CHE 808d; CHE 810d; CHE 850d; BIO 450d
Abstract:
Stärke ist der wichtigste Speicherstoff in Pflanzen. Die biochemische und genetische Charakterisierung von Mutanten hat Mais als ein Modellsystem der Stärkebiosynthese etabliert. In der vorliegenden Arbeit wurde eine Kombination aus Stabilisotopenmarkierung und NMR-Spektroskopie zur Analyse des Stärkesyntheseweges und des primären Kohlenhydratmetabolismus eingesetzt. Maiskörner wurden in Sterilkultur angezogen und in steady-state Experimenten mit [U-13C6]Glucose oder [U-13C12]Saccharose markiert...     »
Translated abstract:
Starch is the major storage compound in plants. The biochemical and genetic characterization of mutants established maize as a model system to investigate the biosynthesis of starch. In this study, a combination of stable isotope labeling and NMR-spectroscopy was used to study the starch biosynthetic pathway and the primary carbohydrate metabolism. Maize kernels were grown in sterile culture and labeled in steady state experiments with [U-13C6]glucose or [U-13C12]sucrose. From starch and phytogl...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=603625
Date of submission:
21.04.2005
Oral examination:
15.07.2005
File size:
1691102 bytes
Pages:
125
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss20050921-1248399740
Last change:
25.03.2008
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