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Original title:
Anreicherung von Pflanzenproteinen mit Hilfe der adsorptiven Zerschäumung
Translated title:
Enrichment of plant proteins with adsorptive foam fractionation
Author:
Gschwendtner, Oliver
Year:
2000
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Parlar, H. (Prof. Dr.)
Referee:
Parlar, Harun (Prof. Dr. Dr. habil. Dr. h.c.); Görg, A. (Prof. Dr.)
Format:
Text
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie
Keywords:
Zerschäumung; Zerschäumungsanalyse; Kartoffelproteine; Solanum tuberosum; 2 D- Elektrophorese
Translated keywords:
foam fractionation; adsorptive bubble separation; potato proteins; protein enrichment; solanum tuberosum; two dimensional electrophoresis
Controlled terms:
Kartoffel Proteine Anreicherung Zerschäumung
TUM classification:
CHE 530d; CHE 505d; CHE 820d; CHE 810d
Abstract:
In dieser Arbeit wird die adsorptive Zerschäumung vorgestellt, mit der bestimmte Proteinfraktionen pH-selektiv im Schaum angereichert werden können. Dabei wurden verschiedene, die Zerschäumung beeinflussende Parameter wie Verdünnung, Gasflussgeschwindigkeit, Salz- bzw. Zuckerkonzentration und pH-Wert an den Referenzproteinen Rinderhämoglobin und –albumin sowie an Kartoffelfruchtwasser und Kartoffelschlempe als Realprobe mittels diskontinuierlichem Verfahren untersucht. Ferner wurde ein kontinuie...     »
Translated abstract:
At first, the influence of different parameters such as protein concentration, gas flow, ionic strength and pH-value was elucidated with aqueous sample solutions of the reference proteins bovine haemoglobin and albumin using a discontinuous foaming procedure. In a series of application the effects of these parameters were tested with potato juice and potato slop. To optimize protein enrichment, the batch mode was replaced by continuous foam fractionation. For this purpose certain modifications o...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=603559
Notes:
eingereicht bei Fakultät für Brauwesen, Lebensmitteltechnologie und Milchwissenschaft (aufgegangen im Wissenschaftszentrum Weihenstephan)
Date of submission:
31.08.2000
Oral examination:
27.10.2000
File size:
7197024 bytes
Pages:
146
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss2000102715142
Last change:
27.09.2005
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