User: Guest  Login
Original title:
Development of techniques for the quantification of DNA from genetically modified organisms in processed foods
Translated title:
Entwicklung von Methoden für die Quantifizierung von DNA gentechnisch veränderter Organismen in prozessierten Lebensmitteln
Author:
Moreano Guerra, Francisco Xavier
Year:
2005
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Engel, K.-H. (Univ.- Prof. Dr.)
Referee:
Cerny, G. (Univ.- Prof. Dr.); Niessen, M. L. (Priv.-Doz. Dr.)
Format:
Text
Language:
en
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
DNA; Quantification; Quantitation; Degradation; GMO; Ligation; PCR; food; genetically; modified; processing; particle
Translated keywords:
DNA; Quantifizierung; Degradierung; GVO; Ligation; PCR; Lebensmittel; gentechnisch; Prozessierung; Partikelgröße
TUM classification:
LEB 410d; LEB 030d
Abstract:
The development of analytical methods, suitable for the detection and quantification of GMO contents in agricultural commodities and processed products is essential to support the control of compliance with regulatory provisions concerning the use of GMO and GMO-derived material for the production of food and feed. DNA-based assays for the detection of GMO within the food and feed chain must cope with a number of challenges that are linked either to the background of the genetic modification and...     »
Translated abstract:
Die Entwicklung analytischer Methoden zur Detektion und Quantifizierung gentechnisch veränderter Organismen (GVO) in landwirtschaftlichen Rohstoffen und ihren Verarbeitungsprodukten ist ein wesentlicher Bestandteil von Maßnahmen zur Kontrolle der Kennzeichnung von Lebens- und Futtermitteln, die unter Verwendung von GVO oder daraus hergestellten Materialien gewonnen wurden. DNA-basierende Methoden zum Nachweis von GVO in der Lebens- und Futtermittelkette müssen eine Reihe analytischer Herausforde...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=603550
Date of submission:
25.11.2004
Oral examination:
10.02.2005
Controlled terms:
Novel Food Lebensmittelanalyse Genetischer Fingerabdruck Quantitative Analyse
File size:
1760020 bytes
Pages:
124
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss2005021012530
Last change:
18.08.2005
 BibTeX