User: Guest  Login
Original title:
Food Waste Prevention Options in Grocery Retail
Translated title:
Optionen zur Vermeidung von Lebensmittelabfällen im Einzelhandel
Author:
Winkler, Tobias Robert
Year:
2024
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM Campus Straubing für Biotechnologie und Nachhaltigkeit
Institution:
Supply and Value Chain Management (Prof. Hübner)
Advisor:
Hübner, Alexander (Prof. Dr.)
Referee:
Hübner, Alexander (Prof. Dr.); Thielen, Clemens (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
WIR Wirtschaftswissenschaften
TUM classification:
WIR 778; UMW 030
Abstract:
This doctoral thesis explores options for food waste prevention in brick-and-mortar grocery retail stores. It presents a structured approach for retailers to mitigate waste in their operations, reveals the customer behavior of picking for expiration dates as a substantial root cause for retail food waste, and finally develops options for proactive mitigation of customer picking within the scope of retail operations.
Translated abstract:
In dieser Dissertation werden Möglichkeiten zur Vermeidung von Lebensmittelabfällen im stationären Einzelhandel untersucht. Es wird zunächst ein strukturierter Ansatz zur Verringerung von Abfällen für Einzelhändler vorgestellt. Darauf aufbauend, wird das Entnahmeverhalten der Kunden im Markt als Ursache für Lebensmittelabfall im Einzelhandel nachgewiesen und Optionen für die proaktive Vermeidung dieses unerwünschten Verhaltens erarbeitet.
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1721868
Date of submission:
29.11.2023
Oral examination:
18.04.2024
File size:
12184507 bytes
Pages:
186
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20240418-1721868-1-9
Last change:
16.09.2024
 BibTeX