Quantitative environmental and economic sustainability analyses of food supply chains: The case of novel dairy products
Translated title:
Quantitative Nachhaltigkeitsanalysen von Wertschöpfungsketten am Beispiel neuartiger Milchprodukte
Author:
Depping, Verena
Year:
2020
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Wirtschaftswissenschaften
Advisor:
Grunow, Martin (Prof. Dr.)
Referee:
Grunow, Martin (Prof. Dr.); Fröhling, Magnus (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
WIR Wirtschaftswissenschaften
TUM classification:
WIR 750d
Abstract:
This thesis investigates the environmental and economic sustainability of food products along the supply chain. Drawing on life cycle assessment (LCA) and multi-objective optimization for real-life industry cases, it identifies the frame within which milk concentrates are an environmentally and economically advantageous substitution for milk powder and explores potentials and limitations for comparing fractionated and non-fractionated products under the criterion of environmental sustainability.
Translated abstract:
Diese Dissertation betrachtet die ökologische und ökonomische Nachhaltigkeit neuer Lebensmittel entlang der Wertschöpfungskette. Hierfür werden Methoden der Ökobilanzierung und der mehrkriteriellen Optimierung angewandt. Anhand von Fallstudien aus dem Milchsektor wird Folgendes untersucht: Umweltentlastungseffekte neuartiger Milchkonzentrate, der Einfluss von Produkthaltbarkeit auf Nachhaltigkeitsziele sowie Möglichkeiten der Umweltbewertung fraktionierter und nicht fraktionierter Produkte.