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Original title:
Analytik und Bioverfügbarkeit von Folaten in folatreichen Lebensmitteln
Translated title:
Analytics and bioavailability of folates in foods rich in folates
Author:
Striegel, Lisa
Year:
2019
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Rychlik, Michael (Prof. Dr.)
Referee:
Rychlik, Michael (Prof. Dr.); Schwab, Wilfried (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie; LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
Folat, LC-MS/MS, Stabilisotopenverdünnungsanalyse, SIVA, Bioverfügbarkeit
Translated keywords:
folate, LC-MS/MS, stable isotope dilution assay, SIDA, bioavailability
TUM classification:
LAN 000d
Abstract:
Die der Gruppe der wasserlöslichen B-Vitamine zugehörigen Folate übernehmen wichtige Aufgaben im menschlichen Stoffwechsel. Mittels LC-MS/MS basierend auf Stabilisotopenverdünnungsanalyse (SIVA) wurde der Gesamtfolatgehalt verschiedener folatreicher Lebensmittel bestimmt. Die Untersuchung von Erdbeeren und Plasmafolat aus einer Humanstudie zeigte, dass Erdbeeren eine gute natürlich Folatquelle sind. Daneben beinhaltet diese Arbeit die Entwicklung und Validierung einer Methode zur Bestimmung des...     »
Translated abstract:
Folates belong to the group of water soluble B-vitamins and play an important role in human metabolism. The total folate content of various foods rich in folate were determined using LC-MS/MS and the application of a stable isotope dilution assay (SIDA). A human pilot study with strawberries and the analysis of plasma folate showed that strawberries are a good natural source of folates. Besides, this work includes the development and validation of a method for the determination of the 5-methylte...     »
ISBN:
978-3-945762-06-6
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1481612
Date of submission:
08.04.2019
Oral examination:
23.09.2019
Last change:
27.05.2020
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