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Original title:
Development and characterization of a spray drying microencapsulation process for probiotics in a cold-renneted skim-milk matrix
Translated title:
Entwicklung und Charakterisierung eines Sprühtrocknungsmikroverkapselungsprozesses für Probiotika in kalt-eingelabter Magermilchmatrix
Author:
Würth, Rebecca
Year:
2017
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Kulozik, Ulrich (Prof. Dr.)
Referee:
Kulozik, Ulrich (Prof. Dr.); Walzel, Peter (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
microencapsulation, spray drying, skim milk, probiotics, rennet gelation
Translated keywords:
Mikroverkapselung, Sprühtrocknung, Magermilch, Probiotika, Labgelbildung
TUM classification:
LAN 820d
Abstract:
A novel encapsulation process for the stabilisation of probiotic bacteria was developed consisting of the three steps enzymatic hydrolysis, spray drying of the cold-renneted skim milk concentrate and a subsequent defined rehydration. The impact of process and product parameters on the later capsule formation and the stability of the core material was investigated. Furthermore, deeper understanding of the simultaneously running processes of gelation and drying was gained.
Translated abstract:
Ein neuartiger, dreistufiger Verkapselungsprozess zur Stabilisierung von probiotischen Bakterien, welcher aus enzymatischer Hydrolyse, Sprühtrocknung von kalt-eingelabten Magermilchkonzentrat und definierter Rehydratisierung besteht, wurde entwickelt. Der Einfluss der Prozess- und Produktparameter auf die spätere Kapselbildung und die Stabilität des Kernmaterials wurde untersucht. Außerdem wurde ein tieferes Verständnis zu den simultan ablaufenden Prozessen Gelbildung und Trocknung erlangt.
ISBN:
978-3-8439-3880-8
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1376358
Date of submission:
11.09.2017
Oral examination:
20.12.2017
Last change:
04.02.2019
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