User: Guest  Login
Original title:
New perspectives on food redistribution: Evidence from the German Food Bank and other volunteer based organizations
Translated title:
Neue Perspektiven zur Lebensmittelredistribution: Evidenz von der Deutschen Tafel und anderen Freiwilligenorganizationen
Author:
Rombach, Meike
Year:
2018
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Bitsch, Vera (Prof. Dr.)
Referee:
Bitsch, Vera (Prof. Dr.); Roosen, Jutta (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
LAN Landbauwissenschaft
TUM classification:
LAN 050d
Abstract:
The thesis presents four perspectives on food redistribution that focus on the German Food Bank as a volunteer organization. Using a qualitative research approach, it builds on motivation and non-profit theories. The motivations behind involvement of volunteers and food donors in food redistribution, operational effects of food redistribution, food donors’ alternatives to and barriers to charitable food redistribution, and interactions among volunteers and other food bank actors are discussed.
Translated abstract:
Die Arbeit zeigt vier Perspektiven zur Lebensmittelredistribution mit einem Fokus auf die Deutsche Tafel. Die Arbeit basiert auf einem qualitativen Forschungsansatz, sowie auf Motivations- und Non-Profit-Theorien. Es werden Motive von Ehrenamtlichen und Lebensmittelspendern, sich zu engagieren, operationale Auswirkungen der Lebensmittelverteilung, Alternativen zur Redistribution für karitativen Zwecke sowie Interaktionen zwischen verschiedenen Akteuren der Deutschen Tafel diskutiert.
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1448876
Date of submission:
27.07.2018
Oral examination:
13.12.2018
File size:
2594888 bytes
Pages:
165
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20181213-1448876-1-3
Last change:
16.01.2019
 BibTeX