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Original title:
Reaktionstechnische Charakterisierung der Lipidherstellung aus verdünnten Zuckergemischen mit Trichosporon oleaginosus
Translated title:
Reaction engineering characterization of the lipid production from diluted sugar mixtures with Trichosporon oleaginosus
Author:
Meo, Andrea
Year:
2016
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Maschinenwesen
Advisor:
Weuster-Botz, Dirk (Prof. Dr.)
Referee:
Weuster-Botz, Dirk (Prof. Dr.); Brück, Thomas (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie; MAS Maschinenbau
TUM classification:
CIT 900d
Abstract:
Pflanzliche Reststoffe enthalten meist zu wenig biotechnologisch verwertbare Kohlenstoffquellen und auch Inhibitoren. Am Beispiel der Herstellung von Lipiden aus extrahiertem Algenhydrolysat mit der oleogenen Hefe Trichosporon oleaginosus konnten mikrobielle Öle durch Einsatz eines Membranreaktors mit totaler Zellrückhaltung auch bei niedrigen Zuckergehalten effizient produziert werden, nachdem die Phosphatkonzentration im Algenhydrolysat durch vorgeschaltete Fällung stark reduziert wurde.
Translated abstract:
Residual plant biomass often contains both only low amounts of biotechnologically utilizable carbon sources and inhibitory components. Extracted algae hydrolysate was used as an example. Microbial oils were efficiently produced with the oleaginous yeast Trichosporon oleaginosus even at low sugar concentrations by using a membrane bioreactor with total cell retention. Microbial lipid production was enabled by strongly reducing the phosphate concentration in the algae hydrolysate by precipitation.
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1324995
Date of submission:
15.09.2016
Oral examination:
16.12.2016
File size:
4339123 bytes
Pages:
150
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20161216-1324995-1-9
Last change:
27.01.2017
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