User: Guest  Login
Original title:
Pulverisierung von hochviskosen zuckerhaltigen Flüssigkeiten zur Herstellung lagerfähiger Pulver
Translated title:
Pulverising from high viscous sugary liquids in order to make a longer storable powder
Author:
Haensel, Mirjam
Year:
2013
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Sommer, Karl (Prof. Dr.)
Referee:
Sommer, Karl (Prof. Dr.); Langowski, Horst-Christian (Prof. Dr.); Weidner, Eckhard (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
BRA Brauwesen
Keywords:
Pulverisierung, hochviskose Flüssigkeiten, Rekristallisation
Translated keywords:
pulverisation, high viscous liquids, recrystallisation
Abstract:
Zähe Flüssigkeiten (z.B. Malzextrakt) weisen in vielen Herstellungsverfahren ungünstige Eigenschaften aufgrund ihrer hohen Viskosität auf und erschweren den Verarbeitungsprozess. Im Rahmen dieser Arbeit werden verschiedene Sprühverfahren ohne und mit dem Einsatz von Trägerstoffen zur Erzeugung von Pulvern eingesetzt und hinsichtlich ihrer stofflichen Qualität sowie der Pulvereigenschaften verglichen. Als Ergebnis zeigte sich, dass mit dem Einsatz von Trägerstoffen stabile Pulver hergestellt werd...     »
Translated abstract:
Viscous liquids (such as malt extract) show unfavorable quality in most manufacturing technologies and therefor complicate the further processing. As part of this work, several spray coat methods with and without application of carriers were inserted to manufacture powders and compared to substantial quality and quality of powder. As result from this: it is possible to produce solid powders with application of carriers. While drying without carrier, powders were - due to the high content of sug...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1173073
Date of submission:
19.11.2012
Oral examination:
22.05.2013
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20130522-1173073-0-4
Last change:
03.09.2013
 BibTeX
versions