User: Guest  Login
Original title:
Strukturaufklärung und Charakterisierung schaumaktiver Bierinhaltsstoffe und Untersuchungen zum Einfluss des Schaumes auf die Aromaentfaltung
Translated title:
Structure Elucidation and Characterization of Foam Active Beer Compounds and Investigations of the Foam’s Impact on the Aroma Release
Author:
Dietz, Maximilian Alois Heribert
Year:
2019
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Hofmann, Thomas (Prof. Dr.)
Referee:
Hofmann, Thomas (Prof. Dr.); Becker, Thomas (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie
Keywords:
Schaumaktivität, Bier, Massenspektrometrie, Strukturaufklärung, massenspektrometrische Profilierung, Geruchsentfaltung
Translated keywords:
Foaming activity, beer, mass spectrometry, structure elucidation, mass spectrometric profiling, aroma release
TUM classification:
CHE 513d
Abstract:
Basierend auf massenspektrometrischen Profilierungen und einer aktivitätsorientierten Fraktionierung wurde das Schaumverhalten von Bieren auf wenige Schlüsselverbindungen zurückgeführt, deren Schäumungspotential charakterisiert wurde. Die Entwicklung geeigneter Quantifizierungsmethoden ermöglichte die umfassende Analyse der majoren schaumaktiven Bierkomponenten. Die zeitaufgelöste Verfolgung der Aromastofffreisetzung während des Schäumungsprozesses zeigte, dass der Bierschaum die olfaktorische W...     »
Translated abstract:
Based on mass spectrometric profilings and activity guided fractionation the foam activity of beer was traced back to a few key compounds and their foaming potential was characterized. Developing appropriate quantification methods facilitated the comprehensive analysis of the major foam active beer compounds. Time-released tracing of the aroma release during the foaming process determined the beer foam’s impact on the olfactory impression of the consumer.
ISBN:
978-3-8439-4118-1
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1454150
Date of submission:
27.09.2018
Oral examination:
29.05.2019
Last change:
12.08.2019
 BibTeX