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Original title:
Molekular-sensorische Charakterisierung des bitteren Fehlgeschmacks in Mohnsamen (Papaver somniferum L.)
Translated title:
Chemosensory characterization of a bitter off-taste in poppyseeds (Papaver somniferum L.)
Author:
Lainer, Johanna Elisabeth
Year:
2019
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Hofmann, Thomas F. (Prof. Dr.)
Referee:
Hofmann, Thomas F. (Prof. Dr.); Rychlik, Michael (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie
TUM classification:
CHE 513d
Abstract:
Mit Hilfe molekularsensorischer Methoden in Kombination mit analytischer Trennverfahren und LC-MS/MS- sowie NMR-Studien gelang es über 20 bitterschmeckende Fehlgeschmacksstoffe von Mohnsamen (Papaver Somniferum L.) zu identifizieren und humansensorisch zu charakterisieren. Der Beitrag der identifizierten freien Fettsäuren, Monoglyceride und Oxylipine zu dem Gesamtbittergeschmack von Mohn konnte durch LC-MS/MS Quantifizierungsexperimente erstmals beurteilt werden.
Translated abstract:
The application of chemosensory methods combined with analytic fractionation techniques and LC-MS/MS- as well as NMR-studies led to the identification and sensory characterization of over 20 bitter tasting off-flavor compounds in poppy seeds (Papaver Somniferum L.). Quantitative analysis of the identified free fatty acids, monglycerides and oxylipins by means of LC-MS/MS revealed in a comprehensive evaluation of the entire bitter taste of poppy seeds.
ISBN:
978-3-8439-4090-0
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1459275
Date of submission:
27.11.2018
Oral examination:
28.05.2019
Last change:
12.08.2019
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