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Original title:
Molekulare Charakterisierung der wertgebenden Bitterstoffe in Hafer (Avena sativa L.)
Translated title:
Molecular characterisation of key bitter tastants in oat (Avena sativa L.)
Author:
Günther-Jordanland, Kirsten
Year:
2019
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Hofmann, Thomas F. (Prof. Dr.)
Referee:
Hofmann, Thomas F. (Prof. Dr.); Schwab, Wilfried (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie
Keywords:
Hafer, Avena sativa, Bitterstoffe, Saponine, Avenanthramide, Monoglyceride
Translated keywords:
oat, avena sativa, bitter tastants, saponins, avenanthramides, monoglycerides
TUM classification:
CHE 513d
Abstract:
Durch aktivitätsorientierte Fraktionierung wurden die wichtigsten natürlich vorkommenden Bitterstoffe in Hafermehl lokalisiert und in ihrer Struktur identifiziert. Nach Entwicklung geeigneter Quantifizierungsmethoden konnten die Schlüsselgeschmacksstoffe des Hafers aufgeklärt und nach ihrer Wichtigkeit evaluiert werden. Mit Hilfe von Rekombinations- und Omissionsexperimenten wurden die Ergebnisse verifiziert und die sensorische Bedeutung einzelner Stoffgruppen im Hafer erstmals objektiv herausge...     »
Translated abstract:
Applying an activity-guided fractionation, the naturally occurring bitter tastants in oat flour were located and their structure elucidated. The development of suitable quantitation techniques revealed a series of key taste compounds with a crucial impact on the sensory perception of oat. Results were verified by means of reconstitution and omission experiments, thus the contribution of single tastants was rated objectively for the first time.
ISBN:
978-3-8439-4097-9
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1469679
Date of submission:
18.01.2019
Oral examination:
28.05.2019
Last change:
12.08.2019
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