Investigation of a protective gas atmosphere in polymer-based packaging and the development of optical, non-destructive detection methods.
Translated title:
Ermittlung der Schutzgasatmosphäre in polymerbasierten Verpackungen und Entwicklung optischer, zerstörungsfreier Messmethoden.
Author:
Dold, Jasmin
Year:
2024
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Life Sciences
Institution:
Lehrstuhl für Brau- und Getränketechnologie (Prof. Becker)
Advisor:
Langowski, Horst-Christian (Prof. Dr.)
Referee:
Langowski, Horst-Christian (Prof. Dr.); Becker, Thomas (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
TUM classification:
BRA 200; LEB 700
Abstract:
According to the FAO, around 1.3 billion tons of food are wasted along the value chain every year. Often, these would still be edible from a microbiological point of view, but the best-before date has been exceeded. The aim of this work was therefore to develop non-destructive, optical measurement methods for the detection of oxygen and carbon dioxide and to evaluate whether an individual best-before date for meat and meat-products can be generated based on the change in the headspace gas atmosphere in the packaging during storage.
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According to the FAO, around 1.3 billion tons of food are wasted along the value chain every year. Often, these would still be edible from a microbiological point of view, but the best-before date has been exceeded. The aim of this work was therefore to develop non-destructive, optical measurement methods for the detection of oxygen and carbon dioxide and to evaluate whether an individual best-before date for meat and meat-products can be generated based on the change in the headspace gas atmosp...
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Translated abstract:
Laut der FAO werden entlang der Wertschöpfungskette jährlich rund 1,3 Milliarden Tonnen Lebensmittel verschwendet. Oftmals wären diese aus mikrobiologischer Sicht noch verzehrsfähig, allerdings wurde das Mindesthaltbarkeitsdatum überschritten. Das Ziel dieser Arbeit war daher, zerstörungsfreie, optische Messmethoden zur Detektion von Sauerstoff und Kohlenstoffdioxid zu entwickeln und zu überprüfen, ob anhand der Veränderung der Kopfraum Gasatmosphäre in der Verpackung während der Lagerung ein individuelles Haltbarkeitsdatum für Fleisch/-produkte generiert werden kann.
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Laut der FAO werden entlang der Wertschöpfungskette jährlich rund 1,3 Milliarden Tonnen Lebensmittel verschwendet. Oftmals wären diese aus mikrobiologischer Sicht noch verzehrsfähig, allerdings wurde das Mindesthaltbarkeitsdatum überschritten. Das Ziel dieser Arbeit war daher, zerstörungsfreie, optische Messmethoden zur Detektion von Sauerstoff und Kohlenstoffdioxid zu entwickeln und zu überprüfen, ob anhand der Veränderung der Kopfraum Gasatmosphäre in der Verpackung während der Lagerung ein in...
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