User: Guest  Login
Original title:
Theoretical and Experimental Studies on Fracture Mechanics of Spices as Model Food Material
Translated title:
Theoretische und experimentelle Untersuchungen über Bruchmechanismen der Gewürze
Author:
Sridhar, Bhadravathi Shivaramaiah
Year:
2005
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Sommer, K. (Univ.- Prof. Dr.-Ing.)
Referee:
Sommer, K. (Univ.- Prof. Dr.-Ing.); Peukert, W. (Univ.- Prof. Dr.-Ing.)
Format:
Text
Language:
en
Subject group:
LAN Landbauwissenschaft
Keywords:
Particle size; Fracture mechanism; Crackgrowth; Shape formation; Grinding; Finite Element Method; Spices
Translated keywords:
Partikelgrösse; Bruchmechanismen; Rissausbreitung; Formbildung; Zerkleinerung; Finiten-Elemente-Methode; Gewürze
Abstract:
The particle size of industrially manufactured food is an important quality criterion in which both the taste (sensory) as well as functionality is influenced. Due to the tough, plastic or elastic characteristics and often fibrous structure, food is difficult to grind conventionally. The present thesis examines the fracture mechanism, crack growth as well as shape formation during low temperature grinding under controlled conditions. The experiments are validated bz modelling of grinding by Fini...     »
Translated abstract:
Die Partikelgrösse industriell gefertigter Lebensmittel ist ein wichtiges Qualitätsmerkmal, das sowohl den Geschmack (Sensorik) als auch die Funktionalität beeinflussen kann. Aufgrund der zähen, plastischen oder gummielastischen Eigenschaften und ihrer oft faserigen Struktur sind Lebensmittel nur schwer konventionell zu zerkleinern. In der Dissertation werden die Bruchmechanismen, die Rissausbreitung und damit die Formbildung während des Zerkleinerns tiefgefrorener Produkte unter kontrollierten...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=603593
Date of submission:
14.01.2005
Oral examination:
20.06.2005
File size:
5591104 bytes
Pages:
203
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss20050628-1535015472
Last change:
29.06.2005
 BibTeX