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Original title:
Development of targeted mass spectrometric methods for the quantitation of gluten-specific peptides in foods 
Translated title:
Entwicklung von massenspektrometrischen Methoden zur Quantifizierung von glutenspezifischen Peptiden in Lebensmitteln 
Year:
2018 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät für Chemie 
Advisor:
Köhler, Peter (Prof. Dr.) 
Referee:
Köhler, Peter (Prof. Dr.); Groll, Michael (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
CHE Chemie; LEB Lebensmitteltechnologie 
TUM classification:
CHE 300d 
Abstract:
Highly purified gluten reference proteins were isolated and extensively characterized by biochemical/analytical methods. 33 Gluten marker peptides in hydrolysed reference protein types were selected and a targeted liquid chromatography-tandem mass-spectrometry method for peptide quantitation was developed. A strategy to convert peptide into protein contents allowed the quantitation of gluten in different food products. Furthermore, a stable isotope dilution analysis to quantitate the immunodomin...    »
 
Translated abstract:
Glutenreferenzproteine wurden isoliert und analytisch/biochemisch umfassend charakterisiert. Die Auswahl von 33 Leitpeptiden für Gluten in den hydrolysierten Referenzproteintypen ermöglichte die Entwicklung einer Flüssigchromatographie-Tandem Massenspektrometrie Methode zur Quantifizierung von Glutenpeptiden. Eine Strategie zur Umwandlung von Peptid- in Glutengehalte erlaubte die Quantifizierung von Gluten in verschiedenen Lebensmitteln. Zur Quantifizierung des immunodominaten 33-mer Peptids aus...    »
 
Oral examination:
16.07.2018 
File size:
3341379 bytes 
Pages:
169 
Last change:
16.08.2018