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Original title:
Properties of protein isolates from lupin (Lupinus angustifolius L.) as affected by the isolation method 
Translated title:
Einfluss des Isolierungsverfahrens auf Eigenschaften von Proteinisolaten aus der Lupine (Lupinus angustifolius L.) 
Year:
2017 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät für Chemie 
Advisor:
Köhler, Peter (Prof. Dr.) 
Referee:
Köhler, Peter (Prof. Dr.); Becker, Thomas (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
CHE Chemie 
Keywords:
Lupin, Protein isolate, Protein micelles, Functional properties, Conglutin 
Translated keywords:
Lupine, Proteinisolat, Proteinmizellen, Funktionelle Eigenschaften, Conglutin 
TUM classification:
CHE 500d 
Abstract:
The reasons for the fat-like properties of a lupin protein isolate obtained by dilutive precipitation were studied in detail. Microscopic techniques revealed process-dependent formation of protein micelles. Rheological measurements showed the protein micelles sliding against each other leading to liquid-like properties and thereby mimicking the physical function of oil droplets. Protein flexibility played a key role in the optimal reorientation of functional amino acid side chains and enabled hi...    »
 
Translated abstract:
Die Ursachen für die fettartigen Eigenschaften eines durch Verdünnung gefällten Lupinenproteinisolats wurden untersucht. Das Proteinisolat wies mizellare Proteinstrukturen und ein flüssigkeitsartiges Verhalten auf. Dies war durch Vorbeigleiten der Proteinmizellen untereinander erklärbar so dass die Mizellen die physikalische Funktion von Öltröpfchen nachahmten. Die hohe Proteinflexibilität und optimale Ausrichtung bestimmter Aminosäureseitenketten ermöglichten eine gute Löslichkeit und technofun...    »
 
Oral examination:
18.12.2017 
File size:
9196685 bytes 
Pages:
97 
Last change:
11.01.2018