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Original title:
Identifizierung und Charakterisierung spezifischer Rezeptoren für Schlüsselgeruchsstoffe in Lebensmitteln
Translated title:
Identification and characterization of specific receptors for key food odorants
Author:
Geithe, Christiane
Year:
2017
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Chemie
Advisor:
Krautwurst, Dietmar (Priv.-Doz. Dr.)
Referee:
Krautwurst, Dietmar (Priv.-Doz. Dr.); Itzen, Aymelt (Prof. Dr.); Boekhoff, Ingrid (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie
TUM classification:
CHE 500d
Abstract:
Schlüsselgeruchsstoffe (KFOs) sind die wichtigsten Determinanten von Lebensmittelaromen, welche durch den Geruchssinn mit ca. 400 Rezeptoren (ORs) wahrgenommen werden. Diese Arbeit demonstriert KFO-Kodierung auf Rezeptorebene durch Testung aller ORs in zellbasierten Lumineszenzassays und die Aufklärung der rezeptiven Bereiche zweier ORs. Zudem gelang die Identifizierung von Aminosäuren, die für eine enantioselektive Geruchsstoffbindung im Rezeptor OR1A1 verantwortlich sind. Die Aufklärung von St...     »
Translated abstract:
Key food odorants (KFOs) are the most relevant determinants of food aroma, which are detected by our chemical sense of olfaction, comprising ~400 odorant receptors (ORs). This thesis demonstrates KFO-coding at the receptor level by testing all ORs in a cell-based luminescence assay, and clarifies the receptive ranges of two ORs. Furthermore, amino acids responsible for an enantioselective odorant binding were identified within receptor OR1A1. Elucidating structure-function relations of ORs and s...     »
ISBN:
978-3-8439-3231-8
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1344461
Date of submission:
07.02.2017
Oral examination:
11.05.2017
Last change:
28.08.2017
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