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Original title:
Entwicklung von proteinbasierten Methoden zur Bestimmung von Weizenanteilen in Dinkelprodukten
Translated title:
Determination of protein- and peptide-based methods to quantify portions of common wheat in spelt wheat
Author:
König, Annette
Year:
2017
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Chemie
Advisor:
Köhler, Peter (Prof. Dr.)
Referee:
Köhler, Peter (Prof. Dr.); Itzen, Aymelt (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie
Keywords:
Weizen, Dinkel, Proteine, Peptide
Translated keywords:
spelt, wheat, proteins, peptides
TUM classification:
CHE 500d
Abstract:
Zur Quantifizierung von Weizenanteilen in Dinkel- und Dinkelprodukten auf Protein- und Peptidbasis wurden zunächst Dinkelsorten anhand der HPLC- Muster der reduzierten Gliadinfraktion in dinkeltypische bis weizenähnliche Gruppen eingeteilt. Dabei wurden als weizentypische Proteine die omega b-Gliadine identifiziert. Die Aminosäuresequenz typischer Cysteinpeptide aus omega b-Gliadinen des Weizens wurde aufgeklärt und die Peptide wurden zur Entwicklung einer LC-MS/MS-Methode zur Bestimmung von We...     »
Translated abstract:
For the protein- and peptide-based quantitation of wheat adulteration in spelt and spelt products, a selection of spelt and wheat cultivars was analysed by HPLC and classified into groups ranging from ‘spelt-like’ to ‘wheat-like’. This led to the identification of omega b-gliadins as proteins typical of wheat. The amino acid sequences of cysteine peptides from omega b-gliadins were determined and these peptides were used to develop a LC-MS/MS method to assess the wheat content of spelt-based pro...     »
ISBN:
978-3-8439-3122-9
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1328813
Date of submission:
26.10.2016
Oral examination:
27.02.2017
Last change:
22.06.2017
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