User: Guest  Login
Original title:
Regulation of the biosynthesis of the food-borne Bacillus cereus toxin cereulide
Translated title:
Regulation der Biosynthese des Lebensmittel-assoziierten Bacillus cereus -Toxins Cereulid
Author:
Frenzel, Elrike
Year:
2011
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Scherer, Siegfried (Prof. Dr.)
Referee:
Scherer, Siegfried (Prof. Dr.); Ehling-Schulz, Monika (Prof. Dr.); Liebl, Wolfgang (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
BIO Biowissenschaften
Controlled terms:
Bacillus cereus; Toxin; Biosynthese; Regulation; Lebensmitteluntersuchung
TUM classification:
CHE 505d; CHE 516d; CHE 804d
Abstract:
Within the present study, regulation of the nonribosomal synthesis of the depsipeptide toxin cereulide was characterized on a molecular level. Cereulide is produced by emetic Bacillus cereus strains and intoxications occasionally lead to lethal food-borne illnesses. Therefore, a lux-based reporter strain was used to establish a novel and rapid risk assessment system to monitor toxin synthesis in food. Furthermore, this study shows that long-chain polyphosphates, which are widely used food addi...     »
Translated abstract:
Im Rahmen der vorliegenden Studie wurden die molekularen Grundlagen der Regulation der nichtribosomalen Synthese des Toxins Cereulid charakterisiert, welches von emetischen Bacillus cereus synthetisiert wird. Cereulid-Intoxikationen sind Lebensmittel-assoziiert und können zu lethalen Erkrankungen führen. Daher wurde ein lux-basiertes System zum schnellen Monitoring der Cereulidproduktion in Lebensmitteln etabliert. Die Toxinbildung wurde durch den Einsatz von Lebensmittelzusatzstoffen, langketti...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1078757
Date of submission:
09.06.2011
Oral examination:
27.10.2011
File size:
12085405 bytes
Pages:
148
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20111027-1078757-0-7
Last change:
12.04.2013
 BibTeX